Kategori
August 16, 2021
Jom menyumbang

untuk kelestarian pendidikan ummah bersama Yayasan Pendidikan Hidayah

Kongsi di Media Sosial Anda

Syarahan Tan Sri Wan Zulkiflee mengenai kepimpinan

Oleh Muhamad Firdaus Ali

August 16, 2021

Pagi tadi saya berkesempatan menyertai syarahan Tan Sri Wan Zulkiflee bin Wan Ariffin, mantan CEO Petronas dan non-American pertama yang menyertai Lembaga Pengarah ExxonMobil di US. 

Ini adalah key takeaways dari syarahan beliau;

Mengenai kepimpinan

– Antara strategi dan budaya (culture) syarikat, budaya mainkan peranan yang lebih besar dalam pembangunan dan perkembangan syarikat;

– Pengalaman beliau di PETRONAS : Ramai staf yang high performing, highly-opinionated. If you don’t tune them right, they’ll be out of order. Jadi, memang sangat penting untuk improve culture.

– Hire right people on the team. Walaupun kawan, tapi kalau tidak bersesuaian dengan keperluan tugas, jangan lantik di posisi berkenaan.

– Makin tinggi kita pergi dalam organisasi, makin banyak grey area kita jumpa kerana we possess much more information. Beware of red lines bila berhadapan dengan ambiguity.

– Dari perspektif perniagaan, ada dua jenis pemimpin. Pemimpin berdasarkan ‘task’ (task-oriented leader) dan enterprise leader.

– Pada hemat beliau, tanggungjawab seorang enterprise leader adalah bagi mencipta suasana agar pekerja mampu melaksanakan tugas dengan baik.

– Dalam era pasca-pandemik, ada kemahiran kepimpinan baharu yang perlu dikuasai oleh pemimpin.

– Pada beliau, kualiti yang perlu ada pada pemimpin adalah (i) mental toughness yang menjurus kepada clarity of thoughts, (ii) ability to tweak along the leadership journey dan (iii) human interaction skills. 

– Sewaktu jadi CEO Petronas, Tan Sri ada in-house organisational psychologist yang menasihati beliau aspek (iii).

“Many leaders are like swans. Above water they look very confident and composed. Beneath water their feet are flapping for them to survive”

Mengenai perubahan iklim

– Berkenaan perubahan iklim yang hangat dibincangkan, Tan Sri sebutkan bahawa ini tidak dapat dipisahkan dengan “energy trilemma” – keselamatan tenaga, kesaksamaan tenaga dan kelestarian alam sekitar.

– Tan Sri Wan Zulkiflee menyeru agar kita membezakan retorik dan realiti – dimana tiada strategi yang jelas oleh dunia untuk menangani krisis prubahan iklim ini.

– Perjanjian iklim Paris menetapkan sasaran agar dunia mengehadkan peningkatan suhu purata global di bawah 2°C atas tahap pra-industri, dan meneruskan usaha untuk mengehadkan peningkatan suhu pada 1.5°C.

– Kepadatan bumi pada 2050 adalah 9.8 bilion, dan saiz ekonomi global membesar ke 2 kali ganda. Tetapi untuk capai sasaran di atas, kita kena guna kurang 8% tenaga daripada hari ini. Tampak sukar bukan? Only time will tell either we managed to achieve the target or not.

Nota tambahan – kegagalan kita capai sasaran berkenaan akan menyebabkan tenggelamnya beberapa bandar di dunia.

Setelah beliau meninggalkan Petronas, Kerajaan telah melantik beliau sebagai Pengerusi Malaysia Airlines Berhad. Sedikit perkongsian beliau mengenai MAB.

– Sektor pelancongan terjejas teruk ekoran pandemik. Namun di kala wabak ini merebak, MASKargo telah menunjukkan prestasi yang baik.

– Sebagai syarikat penerbangan kebangsaan, selain national flag bearer, MAB juga menjalankan khidmat buat watan dengan menjadi medium perhubungan di kawasan terpencil di Borneo.

Terima kasih Tan Sri for this invaluable corporate insights. Jzkk juga penganjur Ikram/Mubin. 

Ingin berbincang mengenai peluang kerjasama, pembangunan laman web dan perkongsian?

© Muhamad Firdaus Ali.