Kategori
August 16, 2021
Jom menyumbang

untuk kelestarian pendidikan ummah bersama Yayasan Pendidikan Hidayah

Kongsi di Media Sosial Anda

Falasi beban kebenaran

Oleh Muhamad Firdaus Ali

August 16, 2021

Burden of truth” atau beban kebenaran ini dilihat berbeda mengikut platform yang digunakan oleh seseorang individu. Masyarakat Malaysia sebenarnya polarised, atau berpecah mengikut platform – dan menghalang ramai orang membuat pertimbangan secara adil terhadap isu-isu yang sedang berlaku.

Sebagai contoh, di Twitter, disebabkan rapid information transfer, ramai merasakan mereka mempunyai first-hand information dalam pegangan mereka, walaupun belum ditentukan lagi sama ada maklumat berkenaan benar ataupun salah. Manakala di Facebook, Instagram dan TikTok, sentimen sangat memainkan peranan. Penulisan yang mendayu-dayu dan background music yang sendu akan mendatangkan reach yang sangat tinggi.

Dalam masa yang sama, di mana-mana platform sekalipun, fenomena troll amat memainkan peranan dalam menghasilkan reach yang tinggi. Ini kerana budaya troll ini diibaratkan sebagai penyakit berjangkit yang mampu menyebarluas konten atau provokasi yang diinginkan tanpa sempadan. Penzahiran rasa sebegini dilihat seiring dengan zaman, lebih moden, dan mereka yang menjuarai troll akan menjuarai opini awam.

Polarisasi juga kian meluas akibat superiority complex terserlah dalam kalangan mereka yang merasakan platform yang mereka duduki lebih baik dari platform lain. Ini membawa kepada short-sighted conclusion bahawa the information that I’m receiving in this platform is much truer than the other one.

Manakala, key opinion leader yang diterjemah melalui mereka yang mempunyai ramai bilangan pengikut dalam media sosial berkenaan memainkan peranan besar dalam mempengaruhi pandangan masyarakat terhadap isu besar. Jangan kita menjadi pengikut yang merosakkan – menilai maklumat berdasarkan bilangan sebaran berbanding ketulenan maklumat.

Hal ini mengingatkan saya kepada firman Allah ta’ala dalam surah al-An’aam ayat 116, di mana Allah menyebut,

6_116

Dan jika engkau menurut kebanyakan orang yang ada di muka bumi, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah; tiadalah yang mereka turut melainkan sangkaan semata-mata, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta. (6:116)

Juga kewajipan tabayyun yang dizahirkan dalam al-Hujurat ayat 6,

49_6

Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini – dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) – sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.

Semoga Allah ta’ala melindungi negara ini dari kerosakan. Sama-sama kita doakan agar negara ini terus diberkati ahlinya, kekayaannya, kemuliaannya dan yang paling penting keimanan warganya. Amin ya rabb.

Ingin berbincang mengenai peluang kerjasama, pembangunan laman web dan perkongsian?

© Muhamad Firdaus Ali.