Kategori
September 16, 2021
Jom menyumbang

untuk kelestarian pendidikan ummah bersama Yayasan Pendidikan Hidayah

Kongsi di Media Sosial Anda

Bercakap Bahasa Yang Sama Dalam Rundingan

Oleh Muhamad Firdaus Ali

September 16, 2021

Berdasarkan pemerhatian saya, salah satu rahsia komunikasi yang efektif adalah ‘speaking the same language with your partner’.

Pelbagai proses rundingan (negotiation) berjaya kerana individu yang berada di meja rundingan telah membuat ‘homework’ mengenai dengan siapa mereka berbicara.

Cara berinteraksi dengan orang yang lebih tua, berbeza dengan cara berinteraksi dengan orang yang lebih muda.

Cara berinteraksi dengan masyarakat Melayu, berbeza dengan cara berinteraksi dengan masyarakat Cina.

Menurut Prof Khoo Kay Kim, British menyifatkan orang Melayu sebagai ‘the nature’s true gentlemen’ atau dalam bahasa Melayunya, insan yang secara semulajadinya budiman.

Maka, kebanyakan insiden-insiden yang melibatkan British di tanah ini berjalan secara rundingan, bukan melalui kekerasan. Mereka buat ‘homework’ di kawasan sasaran, faham latar dan budaya masyarakat dan rancang usaha tertentu secara halus.

Namun, sehingga tahap tertentu, apabila berlakunya kejadian ‘lebih sudu dari kuah’ di pihak British, beberapa episod yang membawa kepada peperangan besar berlaku (Dol Said di Naning, Mat Kilau di Pahang dll – al-Fatihah buat mereka).

Kita hanya boleh ‘speak the same language’ atau bercakap bahasa yang sama apabila kita benar-benar faham realiti individu yang kita bercakap dengannya. Dari situ kita cara titik persefahaman yang mampu menjadikan proses rundingan berjaya.

Tl;dr – kena buat ‘homework’ sebelum memulakan apa-apa rundingan.

Tidak terlalu lewat untuk saya ucapkan Selamat Hari Malaysia.

Semoga negara kita kekal merdeka, berdaulat, aman dan sentosa.

Ingin berbincang mengenai peluang kerjasama, pembangunan laman web dan perkongsian?

© Muhamad Firdaus Ali.